Den sista pusselbiten?

Postiljonens jubileumsår fortsätter med två exceptionella auktioner 21–22 september i Malmö

– I samband med den mellan Sverige – Danmark bilaterala utställningen Malmex 2018, 31 juli – 2 augusti håller vi bland annat auktionsvisning, upplyser auktionsföretaget.

Försäljningen av den legendariska Gummessonsamlingen fortsätter med del 5 vilken inkluderar ett fantastiskt avsnitt posthistoria, en mycket fin avdelning stämplar samt spektakulärt restmaterial och en orörd samling varianter.

Generalauktionen erbjuder en mängd olika rariteter och samlingar samt innehåller ett fantastiskt brev som av den före detta ledande svenska experten Per Sjöman kallades den finaste av alla kända svenska brevrariteter. På brevet sitter sex exemplar av Sveriges förstautgåva, det vill säga. 3 Skilling Banco, och trots att ett exemplar av 3-skillingen tagits av brevet och saknas så har det ändå varit höjdpunkt i två Grand Prix-samlingar.

Det är känt att brevet funnits i Sverige i detta tillstånd åtminstone sedan 1907 och då såldes på en auktion som arrangerades av Stockholms Filateliförenang. Brevet sändes till Tyskland 1856 och portot var då 21 skilling banco. Det är ganska troligt att när brevet först upptäcktes av en frimärkssamlare tog han bort ett av frimärkena och placerade detta i sin samling. Resten lämnade han som dubbletter han inte behövde.

Även om detta märke har eftersökts av många kompetenta svenska filatelister under åren, är det möjligt att någonstans, kanske i ett gammalt Hela-Världen-album i Tyskland eller någon annanstans väntar detta frimärke på att efter mer än 100 år återförenas med de övriga sex frimärkena på sin ursprungliga plats.

Brevet kommer på Postiljonens höstauktion att ha ett utropspris på 50 000 euro.

 

Posta en kommentar