Dansk sensation i dag

Vid en pressträff på Post och Tele Museum i Köpenhamn i dag presenterades en stor frimärksnyhet om ett danskt objekt. Det handlar om ett hittills okänt fyrblock av Danmarks förstautgåva och har ett försäkringsvärde på fem miljoner danska kronor.

En spektakulär återförening!

På 1850-talet klippte en postmästare någonstans i Köpenhamn isär ett ark med två Rigsbank Skillingmärken för att kunna sälja frimärkena till sina kunder.
I dag mer än 150 år senare har pusselbitar av detta ark återförenats till ett sensationellt ostämplat fyrblock 2 RBS med ett försäkringsvärde på fem miljoner danska kronor.

1851 och som ett av världens första frimärksanvändande länder, gav Danmark ut sin första frimärksutgåva. Tryckeriet fick uppdraget att trycka dels en 4 Rigsbank Skilling för inrikespost samt en 2 Rigsbank Skilling för lokalpost. Frimärkena tillverkades i dubbelark med 100 märken i varje karta och sedan klippte man ut märkena på de olika postkontoren efter hand som de såldes.

År 2000 såldes ett tidigare okänt par av 2 Rigsbank Skilling på Postiljonens auktion i Sverige och det var när Danmarks främste frimärksexpert fick syn på detta par som man insåg att detta skulle kunna passa ihop med två andra singelmärken som man tidigare visste matchade varandra. Paret såldes den gången till USA för 90.000 Euro inklusive provision men efter tio år och flera ägarbyten är nu alla tre enheterna återförenade.

Fyrblocket är den största ostämplade enheten av 2 Rigsbank Skilling med de viktiga marginalerna intakta och kanske den största kronjuvelen i dansk filateli. Allmänheten får möjligheten att beskåda blocket för första gången i Monte Carlo som en av huvudattraktionerna på utställningen ”100 Världsrariteter”, MonacoPhil 2011.

Bifogat finns en pressrelease från Fakes, Forgeries & Experts journal i samarbete med Postiljonen AB.

Posta en kommentar