Dansk portohöjning med 9 kronor

Postnord Danmark höjer från årsskiftet portot för A-brev från 10 till 19 kronor. Då Danmark och Sverige är i union på postsidan kan man ju fråga sig vad som händer med det svenska portot.

– Den dramatiska förändringen i den danska sättet att kommunicera är uppenbart i brevvolymerna. Antalet dag till dag distribuerade A-brev är 82 procent mindre än på sin topp 1999, uppges i ett pressmeddelande.

Minskningen i B- och affärsbrev är inte alls lika stor som minskningen i den snabba A-brev. Därför prishöjningarna för långsammare transporter betydligt mindre.

– Vi är medvetna om att prishöjningen är mycket stor, men det motsvarar kostnaderna för ett brev att transporteras snabbt. En vanlig dansk familj får nu 2–3 A-brev per månad och skickar i genomsnitt mindre än fyra A-brev per år. Så även om prisökningen kan ses isolerat som stor, så är den genomsnittliga merkostnaden på cirka 3 kronor per månad för ett hushåll, säger Henning Christensen, chef för Postnord Danmark.

A-brev höjs alltså från 10 till 19 kronor. B-brev höjs från 7 till 8 kronor.

Europaporton är i dag 14:50 respektive 12:50. De nya priserna blir 16 kronor respektive 25 kronor.

Förändringarna träder i kraft den 1 januari 2016 och de nya priserna finns på www.postdanmark.dk/priser.

Posta en kommentar

3 kommentarer
 1. Claes Hederstierna skriver:

  Om Jensen nu höjer portot med 90 % då försändelserna minskat med 83% undrar man om de kommer att minska antalet frimärksutgåvor i motsvarande mån? Eller ser man frimärkssamlarna som en förnämlig kassako som man kan fortsätta att mjölka hur mycket som helst?

 2. ronald fasth skriver:

  Portot 19.00 kr. är upp till 100 gram. Se Danska ff hemsida.

  • Kari Norén skriver:

   Idag är portot 27 danska kronor vilket motsvarar 34 svenska kronor. Se Danmark som föregångare. Priserna kommer att höjas.

Drivs av Wordpress, av Cynatic