Dags att hälsa på frimärksåret 2020

Den 9 januari inleds den svenska frimärksutgivningen för 2020 och det fortsätter 30 april, 27 augusti och 12 november.

Hjärtliga hälsningar, Dörrar, Aktiv fritid, Hilma af Klint, Europa 2020 – Gamla postvägar, Drottning Silvia 2020, Min hund, Trappor, Julpost 2020 och Vinterdjur är årets utgåvor från Postnord.

Om Frimärkets Dag arrangeras även 2020 i november blir Vinterdjur ett tema.

• Bilderna visar frimärkena 9 januari och är klickbara för större sådana

• 9 januari 2020
Hjärtliga hälsningar
Frimärksutgåva Hjärtliga hälsningar, 9 januari 2020.
Nu kan du återigen skicka dina gratulationer, inbjudningar och övriga hälsningar med hjärtan, ett motiv som många önskat sig. Färgglada hjärtan med innehåll som kanske knyter an lite extra till just dig som avsändare eller till mottagaren. Blommor, fåglar och musiksymboler virvlar runt tillsammans med bin och mycket annat.

Häfte, 10 frimärken, 5 motiv, inrikes brev.
Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, inrikes brev.
Rullfrimärke,100 st/rulle, 1 motiv, 22 kr.

Illustration: Sabina Wroblewski Gustrin
Design: Sabina Wroblewski Gustrin
Färger: 4 färger offset
Papper: Självhäftande
Format häftesfrimärken: 26,5 x 26,25 mm
Format rullfrimärke: 26,5 x 26,25 mm
Format rullfrimärke 22 kr: 26,5 x 36,6 mm

Dörrar
Frimärksutgåva Dörrar, 9 januari 2020.
Valörerna 50 kronor och 20 kronor kompletterar du med när du skickar till exempel förfrankerade påsar till utlandet eller andra tyngre försändelser.
Dörrar har en basfunktion att sluta till, stänga ute och skydda. Men de kan också berätta en historia om sin tid och om huset och dess innevånare. 50 kronor har dörren till Zorngården som motiv, ritad av Zorn själv. 20 kronor visar dörren från Villa Edstrand i Falsterbo ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz.

Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, 50 kronor
Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, 20 kronor

Foto: Fabio Galli (Villa Edstrand), Hans Cogne (Zorngården)
Design: Hans Cogne
Färger: 4 färger offset
Papper: Självhäftande
Format: 26,5 x 45 mm

• 30 april
Aktiv fritid
Färgstarka fartfyllda motiv som visar några populära aktiviteter, några välbekanta sedan länge och några nykomlingar. Vad sägs om en kajaktur? Stilla glida fram över vattnet och komma naturen riktigt nära. Föredrar du att susa fram genom staden på en skateboard/longboard, eller har du fastnat för padel. Alla motiv fungera lika bra för dig som behöver porto för inrikes brev upp till 50 gram. Häfte, 10 frimärken, 5 motiv, inrikes brev.

Hilma af Klint
Hilma af Klints (1862–1944) konstnärskap fortsätter att fascinera. Hennes abstrakta måleri var långt före sin tid och när hennes målningar visades först 42 år efter hennes död väckte de stor uppmärksamhet. Hon räknas numera som en föregångare inom den abstrakta konsten.

Häfte, 5 frimärken, 5 motiv, 22 kronor.
Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, inrikes brev.

Europa 2020 – Gamla postvägar
Gamla postvägar är gemensamt tema för länderna inom Posteurop. Långt innan alla hushåll i Sverige fick rätt att få post flera dagar i veckan fanns fasta postrutter. Den mellan Stockholm och Hamburg är en av de äldsta och var en viktig länk för nyhetsförmedling till och från kontinenten.

Miniark, 3 frimärken, 3 motiv, 22 kronor

Drottning Silvia 2020
Frimärket med vår Drottning kommer nu med ny färg och nytt aktuellt porto för utrikes försändelser upp till 50 gram.

Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, 22 kronor

• 27 augusti
Min hund
Människans bästa vän och följeslagare uppmärksammas genom en tävling där alla uppmanas skicka in en historia om varför just min hund ska bli frimärke. I augusti får vi se vilka fem hundar som får sitt porträtt på frimärke.

Häfte, 10 frimärken, 5 motiv, inrikes brev.

Trappor
Trappor är en konstruktion som gör det möjligt att förflytta sig mellan olika våningsplan. De kan ha olika form: gå i sicksack eller i spiral. 40 kr visar trappa från svenska ambassaden i Berlin, arkitekt Gert Wingård. 30 kronor visar en torntrappa från Slakthusområdet i södra Stockholm.

Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, 40 kronor
Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, 30 kronor

 •12 november
Julpost 2020
Att skicka hälsningar är en kär tradition som hör julen till. Många föredrar att skicka en fysisk hälsning i form av ett julkort. Självklart kommer det att finnas julfrimärken även i år, framtagna för att passa extra bra till dina julhälsningar.

Häfte, 10 frimärken, 10 motiv, Julpost
Rullfrimärke, 100 st/rulle, 1 motiv, inrikes brev.

Vinterdjur
Våra inhemska däggdjur förbereder sig för den kalla vinterperioden. Vissa genom att byta färg för att bättre smälta in i omgivningen medan andra nöjer sig med tjockare päls. Här är motiv med djur som är aktiva även under vintern. De som går i ide får sova vidare i lugn och ro.

Häfte, 10 frimärken, 5 motiv, inrikes brev

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Jan Prygoda skriver:

    Vinterdjur är Norden 2020.

Drivs av Wordpress, av Cynatic