Bandfrimärkena fyller 100 år

Vid ett eller annat tillfälle i år ska vi uppmärksamma att det är 100 år sedan Postverket började trycka sina egna frimärken sedan man köpt en rotationspress, Stickney-pressen, från USA.

– Därmed inleddes en ny era för frimärkstillverkningen i Sverige. Med den nya tryckpressen tillverkade man frimärken som trycktes i långa band, så kallade bandfrimärken, berättar Bo Dahlner.

Bo Dahlner har givit ut boken Sveriges bandfrimärken 1920–1936 och den är utmärkt när man vill lära sig mer om frimärken under denna period.

Den 10 maj 1920 utgavs de första bandfrimärkena och för oss som tycker att den oändliga beskrivningen i kataloger gör att det verkar vara omöjligt, förstår vid en titt i Bo Dahlners bok att det omöjliga kan bli möjligt. Det fordras dock tid och tålamod för att få fram papperssort, tryckfel med mera.

Detta ska vi inte gå in på utan den som vill veta mer rekommenderas boken som faktiskt börjar ta slut. Läs mer om beställning på https://www.sff.nu/litteraturlista/.

Brevet vi visar är skickat av en man som gjorde sin militärtjänst vid A 6 i Jönköping och som sände en hälsning hem till Gnosjö. Jönköpings maskinstämpel är använd denna dag den 22.7.1920. Kung Gustaf V var vid den här tiden 62 år.

Just denna stämpel började användes ungefär vid denna tid. I Hans-Ove Aldenbrinks ”tegelsten” om Jönköpings posthistoria berättas på sidan 407 (av drygt 700 totalt) anges att det är maskinstämpel nummer 45 typ IX. Tur 4 var när boken togs fram känd tidigast 13/10 2020 och senast 26/11 1920.

På baksidan finns en ankomststämpel samma dag med Gnosjö normalstämpel 14. Den stämpeln användes från någon gång 1889 till åtminstone 16 april 1933.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Claes Hederstierna skriver:

    Det är lite inkonsekvent att säga att dessa Stickneymärken trycktes i långa band. Då ser man framför sig rullar med 1 märkes bredd, eller som vi ofta ser dem i 5-strip. De trycktes i oändlig rotationspress vanligtvis med bredd om 10 märken. Det var först när de kom fram från själva tryckningen som de skars till långa band.