Att samla Olof Palme

Lite drygt 34 år har gått sedan Olof Palme sköts till döds och i dag hade vi förväntat oss en sensation i samband med mordutredningen. Beskedet blev att den så kallade Skandiamannen är starkt misstänkt men undersökningen läggs ned då han inte lever längre.

När det nu inte blev så mycket av det kan man ju som frimärkssamlare välja att göra ett litet enramsexponat om vår tidigare statsminister.

Försöket att få ett ”godkänt” exponat visade sig dock lättare än sagt och det har fått förflyttas till en okänd framtid.

Det var den 28 februari 1986 som Olof Palme sköts till döds och redan den 11 april hade Sverige givit ut ett frimärkshäfte med två identiska motiv i valörerna 2.10 och 2.90. Ryssland presenterade också ett frimärke till hans minne. I övrigt har vi inte hittat några frimärksutgåvor.

Det går ju ändå att utöka med häften, försändelser och liknande men det blir svårt att finna så många bra varianter av filateli.

I tyska Hiddenhausen har en skola fått namn efter Olof Palme. När skolan firade 25-årsjubileum fick Olof Palme pryda en minnespoststämpel som användes vid en samlardag den 22 januari 2012.

På vykortsfronten finns bland annat ett norskt sådant framtaget strax efter mordet.

Man kan ju utöka med andra svenska statsministrar och få med Louis De Geer, Hjalmar Branting och Per-Albin Hansson. Det går att bygga vidare med andra ministrar och då kommer även Anna Lindh med. Finns kanske ännu fler…

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic