Arne föreslår Libreoffice vid montering

Vår medlem Arne Knochenhauer slår i ett inlägg ett slag för montering med hjälp av ett program som heter Libreoffice
För många år sedan deltog jag i en kurs som SFF anordnade om datormontering. Jag har haft stor glädje av det under lång tid och skapat egna blad för såväl frimärken, helsaker som motivsamlingar. Med lite vana och en bra grundlayout tar det bara några minuter att skapa ett nytt albumblad.

Programvaran har varit MS Publisher som ingår som en del i MicroSofts fullständiga (och därmed dyra) Officepaket för företag. Jag har en gammal version från 2003 som fungerar väl.

När jag bytte till Mac-dator blev jag tvungen att behålla en gammal Windowsdator för att kunna fortsätta använda Publisher. Det finns alternativ till Publisher på Internet som är gratis att använda. De kan dock vara mer eller mindre besvärliga att installera.

Jag har i min Mac den fria kontorsprogramvaran Libreoffice som har ordbehandling och kalkylprogram som är utmärkta. Det visade sig att där också finns programmet Draw. Det motsvarar Publisher och kan användas på ungefär samma sätt.

Döm om min förvåning när det i Macen gick att öppna Publisher-filer från Windowsdatorn och jobba vidare med dem. Utskriften blev också identisk. Programmet hämtas från www.libreoffice.org där även manualer på engelska finns tillgängliga att läsa eller ladda ned. Lycka till!

Arne Knochenhauer

Posta en kommentar