Årets första svenska samlarblad

Samtidigt med frimärksserien Retro den 12 januari 2017 kom ett samlarblad.

Samlarbladet visar naturligtvis de nya frimärkena tillsammans med annat med anknytning till retro. De fem frimärkena ur häftet finns med (33 kronor) samt två likadana rullfrimärken (2 x 19:50) eller tillsammans 72 kronor. Sedan är det ett tillägg på sju kronor.

Man kan lite ifrågasätta att man placerat två likadana frimärkena i samlarbladet. Det ökar ju på priset för köparen med 19:50.  Sanningen är väl att det ger en högre inkomst för Postnord. Fast det är visst en ltien, ltie nskillnad på tandningen…

Vi saxar följande ur SFU:s utmärkta Samlarskolan

Numera finns i Sverige ytterligare en frimärksprodukt, samlarblad. Det är ett A4-blad med en postfrisk frimärksserie fastsatt med klämfickor. Det är ett sätt att köpa frimärken och slippa besväret att montera dem! Du betalar vad frimärkena kostar och sedan en rejäl slant för bladet. Tar vi exemplet med 50-kronorsmärket ”makaonfjäril” så kostar enbart märket 50 kr. Ett FDC med märket kostar 54 kr och ett samlarblad 70 kr. Bladet levereras i en helt genomskinlig plastficka som kan sättas in i en vanlig billig A4-pärm. Annars brukar ju specialpärmar till Visirblad och liknande inte vara så billiga.
 
Men du kan naturligtvis hitta på andra sätt att använda samlarbladen. Du kan till exempel använda de ostämplade märkena som sitter i fickorna när du skickar brev. Sedan kan du försöka få tag i stämplade märken att montera på bladet istället.
Och hittar du något samlarblad som du gillar extra mycket, så kan du naturligtvis rama in det och använda som tavla.
Om du vill slippa besväret att montera själv, så är samlarblad helt klart ett alternativ. Men vi rekommenderar att du försöker dig på att göra en personlig montering av dina märken. Då kan du exempelvis montera serien och ett FDC tillsammans på samma blad, om du gillar FDC. Eller så kan du komplettera med ett vykort på samma tema som märkena.

 

 

 

Posta en kommentar