Åland presenterar veterantraktorer

Den 2 februari 2021 startade en ny 3-årig frimärksserie från Åland Post med veterantraktorer. Den åländske fotografen David Lundberg har för de första frimärkena i serien fotograferat två klenoder från början av 1900-talet; bandtraktorn Cletrac och järn-hjulstraktorn Fordson, modell F.

Den amerikanska bandtraktorn Cletrac tros vara den första traktorn på Åland och finns bevarad på Ålands jord- och skogsbruksmuseum i Ringsböle, Jomala. Enligt en artikel i Tidningen Åland var det bröderna Karl och Johan Söderlund i Ödkarby, Saltvik, som köpte den till sin gård 1919 från Sverige.

Så här beskriver Karl Söderlund traktorn i tidningen: ”Den var av märket Cletrac, med band, den hade en bussig fyrtio hästars Clevelandmotor. Vi hade bara fel på den en enda gång, och då var det ett bromsband som gick sönder för oss.”

En järnhjulstraktor av märket Fordson, modell F från 1924, porträtteras på det andra frimärket. Traktorn var troligen den andra traktorn i Hammarlands kom-mun och har funnits på samma gård i Näfsby sedan den köptes på 1920-talet av gårdsägaren Viktor Hamström. Det var dock Gunnar Fagerholm som var gift med Hamströms adoptivdotter Almida som satt bakom ratten och den användes flitigt i bygden för plöjning, harvning och tröskning berättar sonsonen Ralf Fagerholm som har iordningställt traktorn och bevarar den på familjegården. Traktorn rullade fram till 1955, varefter den som stationär in på 1960-talet ännu drev både vedkap och kvarn.

• Fakta om utgåvan
Utgåvans namn: Veterantraktorer
Utgivningsdatum: 2 februari 2021
Fotograf: David Lundberg
Formgivning: Sofia Valtersson/Strax
Upplaga: 2 x 90 000
Valörer: 1,60 euro och 3,00 euro
Pris förstadagsbrev: 5,60 euro
Frimärksstorlek: 40 x 30 mm
Arkstorlek: 2 x 12 frimärken
Papper: 110 gram per kvadratmeter
Perforering: 13 per 2 centimeter
Tryckmetod: Fyrfärgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printing

Posta en kommentar