Åland Post hyllar årets finländska cupmästare

Den 9 oktober gav Åland Post ut ett frimärke för att hedra fotbollslaget Åland Uniteds första guld i Finlands Cup för damer. Frimärket är en specialutgåva med begränsad upplaga och fanns till försäljning i Postens webbshop och i Mariehamns postkontor på utgivningsdagen.

Den 4 oktober vann fotbollslaget Åland United cupfinalen i damernas Finlands Cup i Myrbacka mot Tips med 2–1. Denna historiska bragd ville Åland Post fira, och producerade med kort varsel ett specialfrimärke som fanns till försäljning från och med 9 oktober.

Cupguldet är Åland Uniteds första. Laget har sedan tidigare två ligaguld och slåss även denna säsong om guldet i Nationella ligan.

Frimärket baserar sig på ett foto av Juha Tamminen som arbetat som fotbollsfotograf i närmare 40 år. Juha berättar:
– Bilden är tagen direkt efter cupfinalen i Myrbacka, mitt i segerjublet. Jag såg spelarna tränga ihop sig för att ta en gruppbild med en av spelarnas mobiler efter att de hade tackat supportrarna och tagit lagfotot. De var väldigt spontana, avslappnade och glada, så jag bestämde mig för att gå nära och fota. Jag tycker att det här är en av de bästa vinnarbilder jag fotat genom åren, man ser att de har en bra laganda.

Att ta individuella bilder på sig själv med pokalen är det nya normala:
– Men här gick istället laget ihop och höll fram sina medaljer, bet i medaljerna och jublade tillsammans, säger Juha.

Upplagan på frimärket är begränsad till 1 000 ark.

Valören på frimärket är Europa, vilket betyder att det räcker som porto för att skicka ett brev upp till 20 gram inom Norden och Europa.

Frimärket ges ut inom nättjänsten Mina Frimärken, där privatpersoner och företag kan välja ett eget motiv till ett frimärke. Åland Post har tidigare gett ut personliga frimärken 2015 och 2016 för att fira fotbollslaget IFK Mariehamns cup- och ligaguld.

Posta en kommentar