Vill du bli medlem?

Har du funderat på att bli medlem i Sveriges Filatelistförbund? Dags att bestämma sig! Passa på nu! Just nu 100:-

Läs mer

FIP – Internationell filateli överlever pandemin

FIP Fédération Internationale de Philatélie är en världsomspännande organisation för att utveckla och samarbeta runt filateli, skriver i det senaste numret i tidningen FLASH att internationell filateli överlever den pågående pandemin.

Osäkerhet
En varm hälsning till er alla. Det är min starka önskan att 2021 kommer att ge dig stor framgång och lycka. Att säga att året 2020 har varit utmanande skulle vara ett allvarlig underskattning. Just när de första vaccinerna har släppts ser vi nya utbrott i många av våra medlemsländer. Vi fortsätter att se nästan dagligen nya utbrott av COVID-19 över hela jorden.

Jag ser fram emot framtiden med en säkrare värld. Det senaste året har inneburit en nästan total oförmåga att planera eller planera med någon grad av kunskap om att våra planer kommer att realiseras när de har beslutats. För att ange hur osäker den aktuella situationen är, måste jag informera er om att jag bara under den senaste veckan har underrättats att först, Alpes Adria, en FIP-sponsrad utställning som redan omplanerats till Tarvisio, Italien i juni 2021, hade skjutits upp igen. och då Emil Buhrmann, ordförande för CAPE TOWN 2021 FIP World Exhibition informerade mig med sorgligt hjärta om att den första någonsin FIP: s världsutställning som hålls i Sydafrika, CAPE TOWN 2021 har återigen skjutits upp till ett datum som ska fastställas senare.

… (läs resten i nedanstående FLASH 131 som är på engelska)

Den filateliska världen har inte dött men den har framgångsrikt återuppfunnit sig själv. Auktionshusen är mer framgångsrika än någonsin, och hemkarantän har omdirigerat så många människor att återuppliva sin hobby. Medan vi lever med svårigheter och sorg är jag säker på att världen kommer att återgå till det normala.

Bernard Beston
FIP President

Fler försändelser mellan konsumenter än väntat

Under 2020 såg Postnord Sverige ett ökat intresse av att skicka försändelser mellan privatpersoner. Utöver att pandemin kan ha skapat en ökad vilja av att skicka fysiska hälsningar hos privatpersoner märks även ett växande intresse för begagnathandel bland svenska konsumenter.

Läs mer

Nyhetsbrev från Svenska Vykortsföreningen

Förutom en medlemstidning Kortnytt har Svenska vykortsföreningen ett digitalt nyhetsbrev. Här berättar man bl.a om digitala medlemsmöte.

Läs mer

FEPA news – nyheter från Europa

Federation of European Philatelic Associations – FEPA är en federation som Sveriges Filatelistförbund är ansluten till. FEPA driver frågor om filateli i Europa. Deras nyhetsbrev är på engelska.

Läs mer
 • facit-ettan-201029- facit-ettan-201029-
 • Postnord hanterar 200 000 hemleveranser varje dag

  Hemleveranser fortsätter att vara ett populärt leveransalternativ för svenskarna. I dag levererar Postnord närmare 200 000 paket och varubrev varje dag till svenska hem, vilket är en ökning med hela 30 procent jämfört med en vanlig dag i mars förra året, innan coronapandemins utveckling i landet. 

  Läs mer

  Jag fick ett vykort

  Jag fick ett vykort med en hälsning med en post-inspirerad Alf Henriksson dikt “Posten fungerar alla dar”. Vykortet var skickat med en trevlig tjänst som Postnord har.

  Läs mer

  Lottor, Utrotningshotade djurarter och festliga ögonblick

  I Finland kom det många olika frimärken i april. Fyra nya frimärksutgåvor med sammanlagt 12 separata frimärken gavs ut.

  Läs mer

  Fick du nyhetsbrevet?

  Den 27 april skickade vi ännu ett nyhetsbrev från förbundet med senaste nytt. Har du inte fått det? Kolla skräpposten eller uppdatera din e-post här.

  Läs mer

  Utländska gäster på Motivsamlarnas Netex

  I Svenska Motivsamlares, SMS, föreningsutställning till Gunnar Dahlvigs minne på Netex finns flera exponat från de nordiska grannländerna. Det vittnar om föreningens goda internationella kontakter och om Gunnar Dahlvigs internationella betydelse för motiv- och opensamlandet.

  Läs mer
 • samlamera-logo-151117-500samlamera-logo-151117-500
 • Det blir postutdelning varannan dag

  Postnord har länge levererat paket och brev varje vardag, men i takt med att människor skickar allt färre fysiska brev har man börjat tänka om det konventionella sättet att leverera brev på. Från och med 3 maj börjar Postnord därför med sin så kallade varannandagsutdelning i resterande delar av landet.

  Läs mer

  Succé med kampanj!

  Medlemsansökningarna strömmar in! Tillsammans med Postnord och vårt ungdomsförbund Sfu genomför vi just nu en kampanj.

  Läs mer

  Nu stängs kansliet i Skillingaryd

  I dag den 30 april 2021 stänger vi kansliet i Skillingaryd efter nästan 14 års verksamhet. Per Bunnstad slutar på förbundet och Elisabeth Björklund Joback har redan tillträtt på det nya kansliet som är placerat i Älvsjö utanför Stockholm.

  Läs mer

  Porslin och kvinnor på frimärken 29 april

  Postnord ger ut två serier frimärken, Porslin samt Rösträtt för kvinnor. Dessutom kommer Drottning Silvia i en ny valör 24 kronor. Samtliga är tryckta på i offset hos Cartor Security Printing .

  Läs mer

  Att samla Island är inte kallt!

  Island är ju ett av de mest populära länderna för svenska frimärkssamlare. Föreningen, som grundades 1962, har också vuxit ut till att bli en av Sveriges största filatelistföreningar.

  Läs mer
 • Medlemsvarvning-160801-500Medlemsvarvning-160801-500
 • Brevvolymerna minskade med 12 procent

  Postnord berättar i sin kvartalsrapport att brevvolymerna har minskat med 12 procent men resultatet har ökat med 180 procent.

  Läs mer

  Introduktion till frimärkssamlande

  Bo Dahlner presenterar en 16-sidig skrift som kan beställas från vårt förbundskansli i Älvsjö. Vi berättar lite om vad skriften innehåller.

  Läs mer

  Utställningen i Kapstaden blir i november 2022

  Den ena utställningen efter den andra senareläggs. Nu står det även klart att utställningen i Kapstaden i Sydafrika flyttas från november i år till november 2022. Se vår sida för utställningen här. (länk)

  Azelius talade om betalda ofrankerade brev

  Rikard Azelius stod för föredraget den 21 april hos SSPD, Sällskapet för Svensk Posthistorisk Dokumentation: Betalda ofrankerade brev till, från och via Malmö till 1866.

  Läs mer

  I Norge kommer det nya frimärken 23 april

  Motiven är utrotningshotade arter med Humla och Lunnefågel samt Dovrebanen 100 år, en järnvägslinje som tar dig genom några av Norges mest fantastiska bergslandskap och natur.

  Läs mer

  Byte på poster hos SSPD

  Två punkter stod på programmet vid vårens sista digitala möte hos SSPD, Sällskapet för Svensk Posthistorisk Dokumentation – årsmötesrapport och föredrag. Årsmötet har hållits via e-post och vanlig post. Nyvald ordförande i sällskapet är Gunnar Lithén.

  Läs mer

  Plast eller inte?

  På gårdagens styrelsemöte diskuterades bland annat att plasta in Filatelisten för att undvika skador under distributionen.

  Läs mer

  Styrelsemöte idag

  I dag tisdag 20 april är det dags för styrelsemöte i SFF. Mötet sker på distans. På dagordningen finns som vanligt lite rapporter samt budget och Frimärkets Dag.

  Finns det frimärksbutiker?

  I Sverige finns idag inte så många fysiska frimärksaffärer kvar. Vi passade på att besöka Frimärkstjänst i Örebro!

  Läs mer

  Lyxstämplar måste luta mindre!

  Expertrådet har diskuterat lutningen hos lyx-och praktstämplar. Man har beslutat att för lyxstämplar får lutningen vara högst 10 grader. En illustration i Facit med större lutning beslutades därför att bytas ut. Detta kan man läsa om i dess verksamhetsberättelse.

  Läs mer

  Debatterar privilegiebreven

  Debatten om privilegiebreven i Jönköping har tystnat men insändarskribenten Pontus Folkesson från Stockholm ger sin syn på varför han tycker att Jönköpings ska ta hand om breven.

  Läs mer