824 000 för ett missionärsbrev

I onsdags sattes ett svenskt rekord för priset på ett brev från Kina. Auktionsfirman Philea i Stockholm hade 500 kronor i utrop ett ”missionärsbrev” från 1897. Slutresultatet blev 670 000 kronor och lägger man till auktionsfirmans provision blev slutsumman för den lycklige köparen 824 000 kronor. Lika lycklig är säkert också säljaren som får 670 000 kronor minus lite provision till Philea.

Under sent 1800-tal fanns ett antal svenska missionärer i Kina, ofta i mindre orter som Shasi i mellersta Kina. I dag bor där cirka 500 000 själar, men i slutet på 1800-talet var det en i sammanhanget mycket liten ort.

En svensk familj bosatte sig där och bedrev mission denna tid och fram till 30-talet, och det skrevs ibland brev hem till Sverige. Här hemma fanns några som var intresserade av frimärken, så dessa brev revs sönder och frimärkena blöttes av. Endast ett enda brev från 1897 glömdes bort och låg orört i gömmorna – ända tills det hamnade i en låda tillsammans med 74 andra brev sända från Kina på 1920-talet till Sverige.

Lådan lämnades in till Phileas auktion den 20 januari i år. Inlämnare var missionärernas svenska släktingar.

Brevet från 1897 togs ut ur lådan och presenterades som ett singelobjekt med bilder dels på Phileas egen site www.philea.se där alla företagets auktioner presenteras, dels på två andra internationella siter som presenterar flera andra aktuella auktioner från hela världen.

De resterande breven presenterades som en lot.

Utropen sattes mycket lågt eftersom just kinesiska bättre mynt och frimärken är oerhört eftersökta och minutiöst välbevakade av kinesiska samlare och handlare världen över. Därför får sådana här objekt alltid massor med bud – och resultaten blir alltid bra – för inlämnaren.

På Phileas sajt presenteras det preliminära resultatet dag för dag för alla objekt, beroende på inkomna bud.

Auktionen lades upp i mellandagarna på sajten, och i början av januari hade det preliminära resultatet hamnat på över 20 000 för singelbrevet och cirka 3 000 för brevbunten. Eftersom alla budgivare som blir överbjudna får information om detta via mejl, kommer det ofta “överbjudningsmejl” tillsammans med nya bud.
Detta brev genererade ett rekordstort antal bud för ett objekt på Phileas auktioner.

– När vi sedan tog upp objektet i salen den 20 januari började budgivningen på 300 000 kronor för brevet. Ingen i salen bjöd emot – men tio kunder från USA, Hong Kong, Taiwan och Kina bjöd mot varann på telefon och slutsumman blev 824 000 inklusive provision, berättar Christer Svensson vid Philea.

Detta resultat genererade ett resultat som är det högsta någonsin för ett filatelistiskt kinesiskt objekt i Sverige.

Det är mycket ovanligt med resultat i Sverige för filatelistiska objekt över huvud taget.

Lådan såldes för över 88 000 kronor efter intensiv budgivning.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic