3 skilling banco gul åter i en svensk ägo

I går presenterades en världsnyhet i London: den klassiska 3 skilling banco gul är åter i svensk ägo. Det var den 16 maj 2013 som frimärkssamlaren Gustaf Douglas blev ny ägare till 3 skilling banco gul genom en privat affär i London.

Köpeskillingen är inte känd. Senast den såldes med officiell prislapp var 1998 och då kostade den 15 miljoner kronor. Man kan förmoda att den stigit ytterligare i värde.

En artikel av Jonas Hällström följer här:
3 skilling banco gul är tillbaka i en svensk samling
Den 16 maj 2013 blev Gustaf Douglas ny ägare till 3 skilling banco gul genom en privat affär i London. Frimärket behöver för läsarna ingen särskild presentation, det är utan tvekan redan etablerat som ett av världens mest kända frimärken. Istället väljer jag precis som Gustaf gör i beskrivningen av märket i sin samling, att hämta orden om 3 skilling banco gul från en av världens mest kända frimärkssamlare:

”Den är den främsta rariteten i svensk filateli och dess frånvaro i en samling med klassisk svensk filateli kan inte ignoreras. Det faktum att flera samlingar klassiskt Sverige genom åren inte har innehaft frimärket är ingen ursäkt för att fortsätta utesluta frimärket från en samling med klassisk svensk filateli”.
Dr. Norman S. Hubbard

Igår den 31 oktober när Gustaf Douglas utställningen på The Royal Philatelic Society London slog upp dörrarna överraskades alla av att i ram nummer 3 hitta 3 skilling banco gul, placerad precis på det ställe där den ska finnas i en ”berättelse” om Sveriges första frimärken – som ett feltryck av 8 Skilling Banco. Nu har cirkeln slutits och Sveriges nu störste samlare av
”Klassiskt Sverige” – Gustaf Douglas – äger frimärket, berättar om frimärket i sitt rätta sammanhang samt inte minst visar det för alla oss passionerade samlare. Tack Gustaf för att du räddat ett av världens mest betydelsefulla frimärken från framtida spekulationer och missriktad PR.

131101_gulatreskillingen

Ett av världens dyrbaraste frimärken som nu kommit i svensk ägo.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic