27 kronor för ett snabbt brev i Danmark

Post Danmark tar den 1 juli bort A-post och B-post och inför i stället ett ”quickbrev”, alltså ett brev med snabb befordran som ska vara framme nästa dag. Priset blir 27 kronor mot 8 kronor för övrigt som delas ut först några dagar efter det att man postat försändelserna.

Den danska och svenska posten är i union men för närvarande är det inte känt om Svenska Postord ska göra något liknande.

– Medborgarna ska fortsatt kunna skicka brev från dag till dag med Quickbrev, säger Henning Christensen, som är administrativ direktör i Post Danmark.

Det nye Quickbreven kan skickas från Danmarks cirka. 1 100 postkontor och det kommer ut ett särskilt frankeringsmärke för dessa försändelser.

– Då de nya Quickbreven ligger utanför befordringsplikten blir det pålagt moms och därför kan inte allmänna frimärken användas utan det blir ett nytt frankeringsmärke liksom att man kan använda mobilporto, säger Henning Christensen.

Övriga försändelser kommer att sorteras två gånger i veckan med utdelning tisdag/onsdag och fredag. De snabba breven delas dock ut sex dagar i veckan: måndag-lördag.

Post Danmark introducerar även ett nytt 2-dagarsbrev till de kunder, som sänder större partier av brev.

danmark-brev-160701-x

Posta en kommentar