22 finländska frimärksutgåvor 2012

Under frimärksåret 2012 i Finland utlovas ett flertal utgåvor kring tema kultur, sport och jubileumsår, och naturligtvis de alltid lika populära utgåvorna med naturmotiv. År 2012 utkommer 22 utgåvor med totalt 73 olika frimärken.

– Tack vare alla skickliga designer, varav hela 13 gör sin debut som frimärksdesigner nästa år, får vi se framemot ett mångsidigt frimärksår, hälsar man från Finland.

Formgivning, samekultur och Schjerfbeck i januari
Frimärksåret inleds den 23 januari med lanseringen av ett frimärkshäfte med anledning av projektet World Design Capital Helsinki 2012. Frimärkenas motiv har valts ut genom en designtävling som arrangerades på Internet i våras. Designtävlingen var öppen för alla, och bland totalt 1.422 tävlingsbidrag valdes åtta vinnare ut av en jury och genom en omröstning bland allmänheten. De vinnande bidragen utkommer i frimärkshäftet Future City. Designbyrån Kokoro & Moi har gett de vinnande bidragen frimärkslayout.

Nästa års alla hjärtans dag-frimärken har designats av den i Sverige bosatta finländska illustratören Päivi Unenge. Frimärkena utkommer på miniatyrarket Hjärtliga hälsningar med sex självhäftande frimärken med tecknade motiv av små flickor, fåglar, såpbubblor, djur – och i huvudrollen naturligtvis hjärtan.

Samekulturen hyllas med ett miniatyrark med fyra frimärken. Arket har fått sin speciella form av planritningen för det nya samekulturcentret Sajos som öppnas i Enare i januari 2012. Frimärksarket med motiv av en samisk trumma har designats av Merja Aletta Ranttila från Enare. De självhäftande frimärkena på arket är formade som fjällsiluetter.

År 2012 har det gått 150 år sedan konstnären Helene Schjerfbeck (1862–1946) föddes. Jubileumsåret till ära utkommer ett häfte med fyra självhäftande frimärken som presenterar hennes verk. Häftet har designats av Teresa Moorhouse, och de fyra verken är Flicka i helfigur, Gröna äpplen och champagneglas, Självporträtt och Silkesskor.

Blommor, moln, kvinnodagen och järnvägar i mars
Den 5 mars utkommer det skojiga arket Glad påsk! med tio självhäftande frimärken som är avsedda för påskhälsningar. Illustratören Janne Harju har designat frimärket som har motiv av en kyckling och en hare som målar ett påskägg.

Vårens blomsterprakt presenteras i äkta retroanda på ett miniatyrark som föreställer ett uppslaget herbarium med sex frimärken med motiven blåsippa, vårärt, dvärgvårlök, lungört, kabbeleka och stor nunneört. Klaus Welp är designern bakom fotografierna och utformningen av miniatyrarket Vårblomsterprakt.

Statens järnvägar firar 150-årsjubileum nästa år. Jubileet till ära utkommer ett häfte med sex frimärken som har designats av Tarja Salonen. De sex frimärkena presenterar tågens utveckling ända från ångloket Ukko-Pekka av modell Hr1 till ultramoderna Allegro. Frimärkenas form gör att man nästan kan känna tågens framfart.

I mars utkommer också ett hett efterlängtat temafrimärke som lämpar sig utmärkt för bröllopsinbjudningar. Frimärket Bröllop pryds av vigselringar i guld. Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu står för fotografi och design. Frimärket trycks på folierat papper, vilket gör att ringarna glänser som äkta guldringar.

Kvinnodagen till ära utkommer frimärkshäftet Slängkyssar. Häftet med fyra frimärken har kreditkortsformat. Ulla Bergström har designat frimärkena med temat vårens fester, vänskap och samvaro. De piffiga kvinnodagsfrimärkena lämpar sig för försändelser av olika slag.

I mars får vi också rikta blickarna mot skyarna i och med utgåvan med tre frimärken med temat moln. Frimärkena bygger på fotografier och har designats av Timo Berry. Frimärkena föreställer tre molntyper och säljs på rulle à 100 styck. Frimärkena pryds också av piktogram i glanslack.

Sjöliv och ishockey i den andra utgåvan i mars
Den 21 mars utkommer ett ark med självhäftande frimärken designade av Klaus Welp i serien Marina Norden. Temat för 2012 är Livet på havet. Frimärken med motsvarade tema utkommer samtidigt i Sverige, Norge och Danmark och på Island, Åland, Färöarna och Grönland. Motiven på de finländska frimärkena är sjöbevakningens fartyg Merikarhu och Finlands Sjöräddningssällskaps kryssare Jenny Wihuri.

I mars utkommer också ett frimärke med anledning av ishockey-VM som hålls i Helsingfors och Stockholm i maj 2012.

Turism, sport och nationalpark i maj
Den 7 maj utkommer ett frimärke i serien Europa där postväsendet i varje europeiskt land har fått välja egna frimärksteman. Johannes Ekholm har designat arket Visit Finland med tio självhäftande frimärken som föreställer gamla turistbroschyrer om Finland, vilka också har publicerats i boken Welcome to Finland.

Sommaren 2012 blir en idrottsfest i och med friidrotts-EM i Helsingfors och därefter sommar-OS i London. Med anledning av detta ger Itella Posten Ab ut ett frimärke med idrottstema.

I frimärksserien med finländska nationalparker står Bottenhavets nationalpark i tur, och den pryder ett ark med tio självhäftande frimärken som har designats av Teemu Ollikainen.

I maj utkommer arket Solros med tio självhäftande märken designade av
Ossi Hiekkala. Solrosorna på de skissliknande frimärkena framträder snyggt mot bakgrunden. Ett ark innehåller två olika solrosmotiv.

90-talets musikstjärnor och djurungar i september
Den 3 september utkommer häftet Keldjur med sex självhäftande frimärken som sannolikt blir en favorit bland barnfamiljerna. Frimärkena har motiv av kattungar, hundvalpar och kaninungar på vit bakgrund. Märkena har designats av Satu Lusa utifrån fotografier av Rafa Irusta Machin och Eric Isselée.

I september utkommer också miniatyrarket Höst av Miika Saksi med fem självhäftande frimärken med drömlika och surrealistiska motiv.

Frimärksserien med temat finsk musik har kommit till 1990-talet. Klaus Welp har designat ett häfte med sex frimärken där fyra populära artister, Kaija Koo, Jari Sillanpää, Laura Voutilainen och Anna Eriksson, och två grupper, Agents och Yölintu, pryder varsitt frimärke. Artisterna och grupperna på frimärkena har valts ut av Esa Nieminen. Ett viktigt urvalskriterium var att artisterna har varit populära sedan 90-talet fram till dags dato.

I november presenteras de nya julfrimärkena
Det traditionella julfrimärket utkommer i ny tappning den 5 november, när Itella Posten Ab ger ut ett ark med 20 frimärken, vilket redan i sig är en vacker juldekoration. Nina Rintala har designat frimärksarket Julgran som lämpar sig utmärkt som lillajulsgåva eller till exempel som företagspresent. Till jul utkommer också ett ark med tio självhäftande frimärken designade av Nina Rintala med motivet och namnet Stallykta.

Utöver julfrimärkena utkommer även frimärket Pulkabacke som har designats av Georgi Eremenko och Aino-Maija Metsola i november. Det glada frimärket lämpar sig för vinterhälsningar av alla de slag, till exempel till fastlagstisdagen.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic