SfB logo

Nytt och uppdateringar

Eslövia 2021


En rapport.

Årsmöte

Lördag 25 september
Plats: Hos Philea
Läs mer.

Nytt om auktioner

Postiljonen

Läs mer!

Bältespännaren

Nytt nummer ute,
Läs mer!

Postryttaren 2021

Postryttaren 2021

Anmälan.

Facit Special
Classic 2022

Facit Classic

Recension.

Ny sida

Bazarpost

Perfins
Järnvägsfraktmärken
i nya
Facit Sverige
Läs mer!

Perfins
Skyddsperforeringar
i nya
Facit Postal
Läs mer!

Ny sida

Dal Mail
Läs mer.

logo

Nytt och uppdateringar

Nästa möte

Åsmötet äger rum onsdagen den 29 september.
Läs mer.

Upplands-
stämplar

Förteckningen av Upplandsstämplar har uppdaterats

Nya sidor

Svåra singelfrankeringar efter 1950.

Bältespännarna

Logo

Bältespännarna har fått en ny hemsida: sff.nu/sfb/

Bältespänneren Nr 1 2021
Nytt nummer.
Läs mer!

Logga SMPS

SMPS

Nytt nummmer av MPT

MPT nr 87
Läs mer!

Mötestider för 2020

På grund av Covid-19
är alla möten tsv inställda.
Årsmötet kommer att ske
med poströstning.

Månadens objekt

FFC till Paris

Läs mer.

Övrigt

Läs mer.

Läs mer.

Lite historik

Nedan följer några nerslag i vår historia.

2021

Eslövia 2021 en utställning med bältespännare

'

I början av november 2021 var det skÄnska Eslöv som var i centrum för svensk filateli under nÄgra intensiva dagar. Efter tvÄ Är utan utstÀllningar kunde sÄ Àntligen Eslövia 2021 genomföras och det blev ett riktigt lyckat evenemang med 85 jurybedömda exponat och ett 15-tal handlare men framförallt blev det ett tillfÀlle för social samvaro och det fördes mÄnga livliga samtal. Eslövshallen visade sig vara i det nÀrmaste perfekt för ÀndamÄlet.

UtstÀllningen var bÄde regional och nationell. Totalt jurybedömdes 85 olika exponat och man kan konstatera att kvaliteten genomgÄende var mycket hög.

Lördagen den 6 november hade vi i SfB en timme till vĂ„rt förfogande. Timmen inleddes med att Lars Liwendahl redogjorde för vĂ„ra olika samlingsomrĂ„den och sedan presenterade Claes Hederstierna sin skrift om Göteborgs Stadspost. DĂ€refter hade vi vĂ„r ”antikrunda” och en handfull besökare tog tillfĂ€llet i akt att fĂ„ lite mer information om sina mĂ€rken. Totalt hade evenemanget ett 15-tal besökare av vilka fyra stycken valde att bli medlemmar i vĂ„r förening. Man kan ocksĂ„ konstatera att andelen bĂ€ltespĂ€nnare var hög bland besökarna i Eslöv.

Huvudartikeln i utstÀllningskatalogen behandlade de klassiska jÀrnvÀgspaketmÀrkena frÄn GÀrds HÀrads JÀrnvÀg och Simrishamn-Tomelilla JÀrnvÀg och den var ett samarbete mellan ett antal medlemmar i vÄr förening.

Leif Bergman stĂ€llde ut sin samling ”Local Post and other Alternative Transport 1855-1925” med mĂ„nga mycket ovanliga objekt. Den fick 86 poĂ€ng och belönades med Stor Vermeil. Claes Hederstierna presenterade en ram med ”Göteborgs Stadspost 1888-1889” och den uppnĂ„dde 78 poĂ€ng och medalj av valören Stor Silver. Kjell Nilsons exponat ”The Combination of Two Mail Carriers Implies a Reason for Additional Rate or Fee” hade flera försĂ€ndelser dĂ€r lokalpostmĂ€rken av olika slag hade anvĂ€nts i kombination med statliga frimĂ€rken. Även detta exponat fick 86 poĂ€ng och Stor Vermeil.

Den som Ă€gnade sig Ă„t de övriga exponaten hittade typiska bĂ€ltespĂ€nnarmĂ€rken hĂ€r och dĂ€r och speciellt i avdelningen Open-Filateli. Mats Söderberg hade mĂ€ngder av brevmĂ€rken i sin samling ”Spola kröken” och Margareta von Bahr hade bĂ„de lokalpostmĂ€rken och stĂ€mpelmĂ€rken i sin samling ”The Importance of Lace.” Kanske var det just detta faktum som resulterade i en guldmedalj för Margareta? Vi i SfB gratulerar vĂ„ra medlemmar och alla andra utstĂ€llare för framgĂ„ngarna i Eslöv. Eslövs FrimĂ€rks & Vykortsklubb firade sitt 70-Ă„rsjubileum med utstĂ€llningen Eslövia 2021.
Christer Brunström

Sommarhälsning till SfB:s medlemmar

Sedan pandemin bröt ut har det stora flertalet frimärksföreningar tvingats dra ner på sin verksamhet och Bältespännarna är inget undantag. För att i någon mån kompensera våra medlemmar kommer Bältespännaren med tre utgåvor under 2021. Arbetet med nummer tre pågår för fullt och vi välkomnar bidrag från våra medlemmar.

Vi hoppas kunna delta på de kommande utställningarna i Eslöv och Stockholm och vi planerar för ett fysiskt årsmöte till hösten. SfB har åter en ansvarig för vår auktionsverksamhet och vi avser att genomföra en auktion i början av 2022.

Somrarna före pandemin brukade jag och hustrun göra en dagsresa med tåg och buss på Nordsjälland. Vi köpte ett 24-timmarskort som gällde i hela området. Med start i Helsingör brukade vi först resa till Gilleleje och sedan vidare till HillerĂžd för lunch. Därefter hoppade vi antingen på ett tåg till Hundested eller Tisvildeleje, båda ändstationer på den danska Rivieran.

Några av dessa banor (HillerĂžd-Gilleleje/Tisvildeleje) tillhörde Gribskovbanen som öppnade sin första bandel år 1880. Banan till Tisvildeleje blev klar 1924. Gribskovbanen har sedan 1880 gett ut ett 80-tal järnvägspaketmärken.

lokalbana

Badflickan var motiv på de fyra valörer som gavs ut 1963. Två år senare övertrycktes de fyra märkena med nya valörer. Nyligen kom jag över ett provtryck av just detta paketmärkesmotiv. Som synes är det otandat och saknar valör. Orsaken till att jag köpte märket var i högsta grad av sentimental natur. Märket påminner om riktigt trevliga reseupplevelser. Det är ju något som för de flesta av oss varit en omöjlighet i betydligt mer än ett år. Låt oss hoppas att vi nu kan se ljuset i tunneln och att vi åter kan mötas i olika sammanhang. Med detta vill jag önska alla Bältespännare en behaglig sommar med förhoppningen att vi kan mötas i olika sammanhang till hösten igen.
Christer Brunström/Ordförande

2020

Som för alla andra så blev ingenting som tänkt på grund av Covid-19 som framgår av ordförandes julhälsning.

Jul- och Nyårshälsningar

Julbild

2020 var minst sagt ett mycket annorlunda år inte bara för oss i SfB utan för hela mänskligheten. Vi fick genomföra vårt årsmöte per korrespondens och till vår stora glädje var det väldigt många medlemmar som deltog. Förhoppningen är att åter kunna samlas för ett traditionellt årsmöte under våren 2021.

Bältespännaren – vår tidskrift – kom ut som vanligt med två välmatade utgåvor. Försäljningen av Esbjörn Jansons omfattande samlingar blev mycket framgångsrik med delvis mycket höga priser vilket naturligtvis är glädjande. Det finns uppenbarligen ett omfattande intresse för många av våra samlingsområden.

FACIT AB har fortsatt att ge ut nya kataloger med mycket från våra bältespännarområden. Chefredaktören Gunnar Lithén har haft god hjälp av flera medlemmar i vår förening i detta viktiga arbete. Katalogisering med aktuella priser av järnvägsfraktmärken var en av höjdpunkterna under året. FACIT Sverige 2021 är därför ett "måste" för många samlare.

Här har SFF ett mycket bra erbjudande. Styrelsen för SfB önskar våra medlemmar och alla andra en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Det gör vi med bilden av ett juligt souvenirblock utgivet av The Philatelic Society of Pittsburgh i samband med en utställning i november 1973.
Christer Brunström

2019

Stockholmia

Stockholmia

År 2019.s stora händelse inte bara i Sverige utan även internationellt var naturligtvis Stockholmia 2019.

World Cinderella Stamp Congress June 1–2

Vid Stockholmia 2019 i Stockholm stod Bältespännarna som värd för The 2nd World Cinderella Stamp Congress.

På programmet stod bland annat:

Locals

  • Background to Cinderella Philately (Lars Liwendahl, Sweden)
  • "The Amazing Locals of Philadelphia" (Vernon Morris, USA)
  • "Göteborgs Stadspost" (Claes Hederstierna, Sweden)
  • "Literature and Local Posts" (AndrĂ© Dufresne, Canada)
  • Launch of new Lundy Catalogue (Jon Aitchison, UK)

Revenues

  • "FIP and Revenue Exhibits" (Ralph Ebner, Germany)
  • Spanish Colonies in America and their 1640s revenues" (Ralph Ebner, Germany)
  • "Fiscal Philately of the German Colonies" (Harold Krieg, Germany)
  • "Swedish Customs Tax Stamps – New Discoveries" (Per Sundberg, Sweden)

Poster stamps, etc.

Signing of the Maurice Williams Roll of Notable Cinderella Philatelists and presentation of the Glasewald Medal

The roll

Jon Aitchison, Peter Rogers, Geir Sör-Reime och Knut Glasö


Antikrunda hos Bältespännarna

Antikrundan picture

Vad är detta för något? Vad är det värt? Detta är frågor som vi inom SfB, Samlarföreningen Bältespännarna, ofta får. Flera av de områden som vi samlar är inte speciellt väl dokumenterade i kataloger och annan litteratur vilket förklarar många av dessa frågor. Så vi arrangerade "Antikrundan"! Alla som hade svenskt eller utländskt bältespännarmaterial – samlingar eller enstaka objekt – och som vill veta något mer eller kanske värdet kunde ta med sitt material till vår timme på Stockholmia 2019. Teve-profilerna Knut Knutsson, Richard Thuner med flerunde tyvärr inte vara de som svarade på frågor utan några av oss från SfB. Med vår bakgrund inom olika samlingsområden försökte reda ut frågetecken, tipsa om var man kan finna mer information samt ge en uppskattning av de olika objektens värde.


Årsmöte - 2019

Lördagen den 16 mars 2019 hade Samlarföreningen Bältespännarna kallat till årsmöte. Liksom förra året hölls det i AB Phileas lokaler på Svartensgatan i Stockholm. Här hade Mats Edström ordnat med fika, vilket verkligen behövdes eftersom det blev en mycket lång dag.

Auktion

Auktion

Lars Liwendahl och Hans-Gunnar Eklöf i auktionstagen, Foto: Peter Nordin

Verksamheten inleddes med en större auktion. Den här gången hade Hans-Gunnar Eklöf med hjälp av Lasse Liwendahl fått ihop hela 439 objekt. Här fanns mycket från de flesta bältespännarområden men betoningen låg nog på järnvägsrelaterat material.


Mats Edström avtackad

Christer Brunström, till höger, avtackar Mats Edström. Foto: Lars Liwendahl

Efter auktionen var det dags för årsmötet. Här blev det några smärre förändringar i den nya styrelsen. Mats Edström avgick efter att ha deltagit i styrelsearbetet under mer än 30 år. Han avtackades med vår förhoppning att han även fortsättningsvis deltar i våra olika arrangemang.


Årsmötet

Peter Nordin blev ny sekreterare och Robert Forsberg kom med i styrelsen som suppleant.


Stockholmia - planering

Vi ägnade en hel del tid åt att diskutera vårt deltagande i Stockholmia 2019. Dels har vi ansvar för ett seminarium på svenska i SFF:s regi, dels har vi bjudit in till en World Cinderella Congress, den andra i ordningen. Christer Brunström informerade om hur långt planeringen har kommit. Det är vår förhoppning att evenemanget skall locka många besökare. Styrelsen fick i uppdrag att planera plats och innehåll för nästa årsmöte.


40 år för Lars Liwendahl

Vi passade också på att överlämna förbundets plakett för 40-årigt medlemskap till Lars Liwendahl. Av olika orsaker kom plaketten ett år för sent men bättre sent än aldrig.

Föredrag

Gunnar Lithen Facit

Gunnar LithĂ©n berättar om nya FACIT Sverige. Foto: Lars Liwendahl

Medan vi förberedde eftermiddagens föredrag passade Gunnar LithĂ©n på att berätta att nya Facit Sverige med det helt nya brevmärkesavsnittet hade mötts med stort intresse runt om i världen. Peter Nordin berättade sedan att hans projekt med en katalog över svenska reketiketter fortsätter. Med jämna mellanrum kommer det nya kataloger på eget förlag.

Lokalpost i Tyskland

Christer Brunström berättade sedan om några av lokalposterna i Berlin-Brandenburg under perioden 1945–1946. Det handlade om verksamheter i städerna Cottbus, Falkensee, Finsterwalde, LĂŒbbenau, Storkow och Strausberg. I Finsterwalde finns en gata som heter Finspångsgatan (på svenska) vilket väckte stort intresse från en av åhörarna som är bosatt på just denna ort. En sökning på Internet visade att det i Finspång finns en gata som heter Finsterwaldergatan. Förklaringen är att de två städerna (ja, Finspång kanske inte är någon stad) är vänorter sedan 2002. Man lär sig alltid något nytt på Bältespännarnas årsmöten. Det hade redan blivit kväll när det var dags att lämna Phileas lokaler. Men först hann vi med ett glas sprudlande vin. Kvällen avslutades med god mat och mycket frimärksprat på en grekisk restaurang i närheten. Christer Brunström


2018 - Årsmöte

Mats Edström med sparmärken från Nordgrönland

Bältespännarna på årsmöte Samlarföreningen Bältespännarna hade sitt årsmöte i Stockholm lördagen den 26 maj 2018. Styrelsen valdes om och Peter Nordin blev ny suppleant. Medlemsavgiften förblir som tidigare eller blygsamma 120 kronor per år. Vi diskuterade bland mycket annat vår kommande World Cinderella Congress under Stockholmia 2019 nästa år. Efter årsmötet berättade Mats Edström mycket initierat om sparmärkessystemet på Nordgrönland och därefter presenterade Christer Brunström Bluff på C, ett föredrag om bluff och båg inom frimärksvärlden och allt från områden med C som begynnelsebokstav. Det fanns också möjlighet att botanisera i några lådor med bältespännariana och dessutom fick deltagarna tre olika specialare som gåvor.
Text; Christer Brunström
Foto: Lars Liwendahl


2015 - Årsmöte

Veckoslutet 13–15 mars 2015 var Värnamo centrum för svensk filateli under några tämligen soliga dagar. Samlarföreningen Bältespännarna var kanske den riksförening som störst satte sin prägel på utställningen. Vi hade både auktion och årsmöte och dessutom en propagandautställning för våra områden.

Låt oss titta lite närmare på de olika aktiviteterna. Wernamo 2015 ägde rum i en gammal gummifabrik som har byggts om för att användas till utställningar och liknande. EntrĂ©n fanns på plan 1 och där fanns även samtliga handlare och ungdomsexponaten. Efter lite letande hittade man fram till Hans-Gunnar Eklöf som under fredag och lördag visade de objekt som ingick i auktionen. Totalt omfattade auktionen 184 objekt och intresset under visningen var stort.

Lyckligtvis fick Hans Gunnar periodvis hjälp av andra bältespännare. Auktionen startade sedan kl. 13.00 på lördagen med Lars Liwendahl som auktionsutropare. Vi hade tilldelats en timma för genomförandet av auktionen och det lyckades i stort sett. Köplusten var som vanligt omväxlande – intresset för de så kallade mjölkbiljetterna var mycket stort och priserna blev riktigt höga för dessa sällsynta objekt. Även avsnittet med postoblater hade lockat många köpare med höga priser som följd.

På lördagen hade vi också vårt årsmöte som denna gång var tämligen välbesökt. Det ledde till en rockad inom styrelsen. Christer Brunström och Arnold Boström byter plats men i övrigt arbetar alla med samma frågor som tidigare.
Finanserna är i god ordning men vår kassör Christer Wahlbom påpekade att det inte finns resurser till alltför kostnadskrävande aktiviteter.

Vi laddar nu inför SfB:s 50-årsjubileum nästa år. Tanken är att vi ska ha bältespännardagar på Postmuseum i Stockholm och andra aktiviteter för att markera denna viktiga milstolpe i vår förenings illustra historia. Flera av våra medlemmar hade bidragit till ytterligare en trevlig propagandautställning för bältespännarfilateli. Leif Bergman hade passat på att inkludera några riktigt ovanliga lokalpostfrimärken från just Värnamo i ett av sina exponat. Denna gång fanns det inte speciellt många exponat inom våra områden på själva utställningen. Peter Nordin deltog dock med sin samling Sveriges reketiketter tryckta i ark 1894-cirka 1960 och Lars Liwendahl hade med sin bok om Dalarös posthistoria i litteraturklassen.

Bland de närvarande bältespännarna väckte exponatet med Zemstvomärken från Griazovets en hel del uppmärksamhet. I just Griazovets gavs det ut ovanligt många Zemstvofrimärken och flera av motiven var plagiat av frimärken från andra länder.

Men det är kanske möjligheterna till samtal och trevlig samvaro som är höjdpunkterna vid sådana här tillfällen. På fredagskvällen hade Hans Gunnar Eklöf organiserat en mycket trevlig middag på Restaurang Tre Liljor. God mat med en något högljudd trubadur i bakgrunden. Som vanligt fanns det några specialare. Hans Gunnar inledde med ett specialkomponerat brev med specialstämpel för Wernamo 2015 och med en postoblat på baksidan. Mats Edström bidrog med ett par intressanta norska brevmärken och deras beskrivning.

Även efter årsmötet blev det ett par specialare. Jan-Erik Wellerfors bidrog med ett specialtillverkat brevmärkesprovhäfte och Lars Liwendahl tillhandahöll ett numera slutsålt frimärke från Lundy. Ett stort tack till dessa gentlemän! Lasse kunde dessutom ge oss besökare en titt på den nya frimärksserie som Lundy ska ge ut i maj 2015 för att markera de femtio år som The Landmark Trust har varit i verksamhet. Det är just denna välgörenhet som driver ön Lundy och ett antal historiska byggnader runt om i Storbritannien. Den nya frimärksutgåvan har utformats av Jan-Erik Wellerfors och Lars Liwendahl och den har tryckts hos Cartor i Frankrike.

Men det är kanske alla samtalen och diskussionerna som man bäst kommer ihåg från Wernamo 2015. Vi var säkert många som dessutom fann något intressant hos de deltagande handlarna. Själv hittade jag den första bruksserien från Manchukou i postfriskt skick – den har funnits på min önskelista i många år.
Christer Brunström


2016 - SfB 50 år

Samlarföreningen Bältespännarna (SfB) bildades 1966 och femtioårsjubileet firades inte bara i Halmstad och
Stockholm utan även i London i samband med First World Cinderella Congress.

1966 - SfB grundas

SfB logo

Göteborg Lokalpost 1888

Föreningen bildades 1966 i Göteborg av en liten skara samlare av främst privat lokalpost. Namnet Bältespännarna tog föreningen efter Johan Peter Molins staty som avbildats på ett frimärke från Göteborgs Privata Lokalpost år 1888.

Fot av SfB:s grundare framför molins staty

Våra grundare framför Molins staty Bältespännarna.


1888 Göteborgs privata lokalpost

Brev från göteborgs lokalpost

"Göteborgs privata lokalpost- Från Göteborg skrifves i Göteborgsposten: hr H. W. LindhĂ© utsände i fredags i stor mängd längre tryckta cirkulär, hvari tillkännagifver, att han från och med måndagen den 4 d.s inom Göteborgs stad och dess omgifningar kommer att ombesörja den af lagstiftningen ännu icke förbjudna befordringen af bref och andra försändelser.
Frimärkena äro endast af ett slag, lydande á samma belopp som postverkets lokalmärken, eller 5 öre, men den, som på en gång köper minst 5 märken, får hvarje märke för 3 öre.
Frimärkena äro trekantiga i blå färg. I vattentryck å sidorna läses:Lokal Post Göteborg. Frimärksvalören är utsatt i alla tre hörnen. I mittenpartiet af märket synes en afbildning af bäktespännarne.
Svenska Dagbladet Måndagen den 4 juni 1888."


1863

Staty

Bältespännarna är en staty av Johan Peter Molin.v En första version invigdes 1863 i Göteborg. Läs mera!


Myterna

Läs mer på Wikipedia.


Upp     Hem