Anslagstavlan

SMPS Ordförande

Rapport från vår ordförande

AB Philea har nu sålt av större delen av Harry Hondorfs samling. Första auktionen såldes allt under innevarande auktionsdag till bra eller mycket höga priser. För att nå högt pris krävs att ett objekt är unikt eller finns endast i ett fåtal exemplar.
Vid den andra auktionen i november nåddes höga priser på samma material och nästan allt såldes under auktionen. Vid efterförsäljningen såldes nästan allt.
På Frimärkshuset kommer två brev med fältpoststämplar att säljas på den s k Beckmanauktionen, dels ett från manövern 1874 och dels ett från året manövern 1878. Frågan är vilken nivå dessa kommer att säljas på? Frimärkshuset har även en del militärpost som kommer på den senare decemberauktionen bl a en del provtryck till helsakerna. Noterbart är att f n går Ålandsobjekt 1918/1919 och SAAR 1934/1935 bra på auktionerna.

Sällskapets kostnadsbild med kraftiga höjningar på papper och tryck innebär att styrelsen funderar på vad som måste göras framledes. Detta tillsammans med ett avtagande intresse hos våra medlemmar för avdelningsmöten och att bidra med läsbart till MPT.
Är det tid att slå ihop Sällskapet med något annat sällskap t ex SSPD? Ska SMPS läggas ned? Finns något annat alternativ som är rimligt med tanke på den kraftigt ökade kostnadsbilden?
Vi i styrelsen återkommer med något mer konkret när styrelsen har något förslag att komma med. Styrelsen kommer bl a att finnas tillgängliga på NorrPhil 2022 i Täby den 4-6 november 2022.
Med vänlig hälsning
Jan-Ove Brandt
Ordförande

Evenemangskalender

(Dagens datum: 2022-01-24)

Nätverk med hemsidor

SMPS har tillsammans med Hembygdsfilatelisterna skapat ett nätverk med hemsidor.
På så sätt får SMPS möjligheten att sprida information om vårt Sällskap på hundratals hemsidor.
I nätverket ingår för närvander sidor för:

 • Hembygdsfilateli
 • Olyckspost
 • Svensk flygpost
 • Sjöpost
 • Singelfrankeringar
  • Gustaf V
  • Gustav VI Adolf
  • Hällristningar

Några av sidorna är under uppbyggnad.
Sidorna nås enklast genom att klicka på START i länklistan ovan.

S/S Kungsholms jungfruresa

Länkar till Sammarbetspartner

Hembygdsfilatelisterna

Hembygdsfilatelisterna samlar märken, försändelser och vykort av olika slag (postala dokument) som hör till ett visst landskap, kommun eller län. Många samlar hela Sverige med inriktning på en viss stämpeltyp. Det finns ingen begränsning vad gäller område.
Läs mera!

Krigs- og feltpostforeningen
(War- and Fieldpost Society)

Krigs- og feltpostforeningen (KFF) är vår norska motsvarighet. Flera medlemmar i SMPS är också medlem i denna förening. Föreningen har ett medlemsblad "Tidsskrift for krigs- og feltpost" som kommer ut fyra gånger om året. Läs mera på deras hemsida.

Intressanta länkar för militärpostsamlare

Armémuseum

Armémuseum i 
                Stockholm

Armémuseum har ofta utställningar av intresse för Militärpostsamlare. Museet har också en vänförening; Föreningen Armémusei Vänner (AMV). AMV ger chans till många upplevelser (Se Armémuseums hemsida under länken Besök oss och klicka på Om Armémuseum).

Beredsmärken 1939-1945

Många av våra medlemmar har egna hemsidor. Vår nye medlem Staffan Rosenqvist har gjort en mycket intressant sida om beredskapsmärken!

Gotlands Militärhistoria

Detta är inte en filatelistisk hemsida, men sidan har massor av "godis" för en militärpostsamlare.
gotlandsforsvarshistoria.se

Nästa möte

På grund av Covid-19
är alla möten tsv inställda.

Nytt nummer av MPT

MPT nr 90

Läs mera!

logo

Nytt och uppdateringar

Nya sidor

Svåra singelfrankeringar efter 1950.

Samlamera
Samlamera


Böcker

PLU

Postlägenheter till utlandet 1940-1945

Boken är slutsåld.


Upp    StartsidanRev. H 2021-12-01


©Sveriges Militärpostsällskap, Webmaster: Gunnar Zetterman, V1.4.0